Bubblan

Förskolan Bubblan ligger på Hälsingegatan 14, nära till lekparken Hälsingehöjden, vilken vi använder som vår gård vid öppning, stängning och vissa utevistelser. Förskolan Bubblan är lokaliserad i ett lägenhetshus med närhet till flera parker i närområdet. Dessutom har vi bara några minuters promenad till olika busslinjer och tunnelbana som kan ta oss till parker, skogar, teater och museer. Sammanlagt går det ungefär 50 barn på förskolan i åldrarna 1–6 år.

Grunden i vår verksamhet är att barnet alltid ska stå i centrum enligt målen som baseras på förskolans styrdokument så som Läroplanen för förskolan, skollagen och Barnkonventionen samt förskolan Bubblans egen verksamhetsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling. 

Vårt arbetssätt är inspirerat av pedagogiken och filosofin i Reggio Emilia och tillsammans med barnen är vi medforskande pedagoger i deras nyfikna sökande och utforskande. Vi arbetar i projekt med barnen där vi tillsammans, pedagoger och barn, söker information och kunskap. Tillsammans med barnen kommunicerar vi, reflekterar och använder oss av estetiska uttryckssätt i den dagliga verksamheten. Vi utformar verksamheten utifrån barnen och det projektarbete som pågår under läsåret utgår alltid från barnens intressen och nyfikenhet, för att barnen ska vara delaktiga i planeringen av den pedagogiska verksamheten. Varje barn ska känna sig sedd och bekräftad i vår verksamhet oavsett kön, etnicitet, funktionsvariation och ålder.

Vår förskola är indelad i tre avdelningar, Himlen, Havet och Bubblorna. På Himlen går de äldre barnen och på Havet och Bubblorna går de yngre barnen. Under dagarna när vi har våra aktiviteter är vi avdelningsvis, men under öppning och stängning är vi alla tillsammans.

Att kommunicera tillsammans med barnen är något vi på förskolan Bubblan lägger stor vikt vid. Varje barn ska få möjlighet att uttrycka tankar, åsikter och känslor utifrån varje individs behov och förutsättningar. Det verbala språket är endast ett av de olika kommunikationssätt vi använder oss av och vi vill ge varje barn förutsättningar att kunna uttrycka sig oavsett om det gäller de verbala språket, kroppsspråket, med bildstöd, TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation) eller någon annan form av uttryckssätt. Vår förskola ska erbjuda en trygg och harmonisk miljö som stimulerar samarbete, social utveckling samt uppmuntrar till nyfikenhet och lärande. Vi arbetar därför mycket med den inre miljön som vi betraktar som den ”tredje pedagogen”. Det innebär att miljön ska vara tillgänglig, inspirerande, utforskande och utmanande för barnen. Allt material finns därför tillgängligt för alla att använda sig av, då vi tror på det kompetenta och meningsskapande barnet, vilket innebär att varje barn kan om förutsättningar och möjlighet ges. Förskolans kvalitet utvärderas kontinuerligt och systematiskt för att utvecklas och förbättras och vi har ett väl utarbetat systematiskt kvalitetsarbete. Varje barn ska få bästa möjliga förutsättning till utveckling och lärande under tiden på förskolan.

Mer om Bubblan

Förskolornas öppettider är förlagda utifrån de behov som vårdnadshavare har anmält till förskolan. Vi följer Stockholms stads ramavtal för öppettider, 6.30–18.30, och ändrar öppettiderna efter behov. En dag per månad stänger förskolan kl: 16.00 på grund av APT, arbetsplatsträff.

Vid de tillfällen, då förskolan stänger tidigare, har heldagsstängt för planering eller semesterstängt, erbjuder Bubblan en alternativ placering för de barn som har behov av omsorg.

Personalens arbetstider följer barnens kontraktstider. Det innebär att det är flest personal på förskolan när det är flest barn. Därför är det viktigt att ni respekterar kontraktstiderna. Var vänliga och säg till två veckor innan ni vill ändra ert barns kontrakt. Om ni blir försenade eller om någon annan än ni vårdnadshavare ska hämta barnet, lägg in det i Tyra, sms:a eller ring och meddela oss.

Förskolans verksamhet startar varje morgon utomhus från cirka klockan 8:00 då vi strävar efter att varje barn ska få minst en utomhusvistelse per dag. För de barn som kommer tidigare startar morgonen inne. Frukost serveras om behov finns. På förskolan serverar vi lunch cirka klockan 11:00 och mellanmål klockan 14:00. Barnen får dessutom frukt och/eller knäckemacka på förmiddagen och sen eftermiddag. För barnen som sover har vi en sovvila efter lunch. Den varar så länge barnet behöver eller fram till mellanmålet. Barnen som inte sover vilar och slappnar av genom att lyssna på saga eller avslappningsmusik tillsammans med en pedagog alternativt sysselsätter sig med en lugn aktivitet.

Lunchmaten som serveras på Bubblan kommer från Sandborgen, ett cateringföretag som ligger i Enskede.
Mer information finns på Sandborgens hemsida http://sandborgen.se

Vid sjukfrånvaro ska barnen sjukanmälas senast kl. 8.00 på morgonen. Barnet ska också friskanmälans  dagen innan det kommer tillbaka eller senast kl. 8.00 samma dag.

På hösten bjuder förskolan in till vårdnadshavarmöte som är förlagt på kvällstid (utan barnen) då förskolans pedagoger presenterar verksamheten. I början på vårterminen erbjuds vårdnadshavare ett utvecklingssamtal där pedagogerna informerar om barnets utveckling och lärande.

Under året bjuds vårdnadshavare också in till sommaravslutning och fika. Vårdnadshavare är också välkomna att besöka förskolan en hel eller halv dag efter överenskommelse med pedagogerna.

Bubblan har ett samverkansråd med syftet är att verka för en positiv och utvecklande samverkan mellan hemmet och förskolan. Representanter av vårdnadshavare utses under vårdnadshavarmötet. Rådet träffar platsansvarig samt rektor en eller ett par gånger per termin (allt efter behov). Här ges tillfälle för vårdnadshavare att diskutera den pedagogiska verksamheten. 

Tankar och mål
De styrdokument som vi aktivt arbetar efter är Läroplanen för förskolan, skollagen och Barnkonventionen samt förskolan Bubblans egen verksamhetsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling.

 

Enligt skollagens 4:e kapitel, §8: ”Huvudmannen ska ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. När huvudmannen har tagit emot ett klagomål ska huvudmannen bekräfta detta, skyndsamt göra den utredning som behövs för att kunna hantera klagomålet och återkoppla till den som har framfört klagomålet.
Huvudmannen ska ha skriftliga rutiner för klagomålshanteringen och aktivt verka för att rutinerna är kända bland elever, vårdnadshavare och personal.”

Klagomålshantering
Vi har som mål att erbjuda god kvalitet här på Bubblan! Vi vill veta vad du tycker, inget är så bra att det inte kan bli bättre och synpunkter bidrar till att utveckla utbildningen. Det kan vara klagomål, beröm eller idéer. Ge oss möjligheten att rätta till fel och brister genom att tala om vad du inte är nöjd med eller vad du är nöjd med. Du vänder dig i första hand till personalen. Personal: Du ska i första hand prata med personal på förskolan eller kontakta dem via telefon.
– Utbildningsförvaltningen: Sista steget är att kontakta utbildningsförvaltningen på 08-508 330 00.
– Telefonnummer till avdelningen/personalen: 0709-74 49 05
– Rektor: Nästa steg är att ni vänder ni er till förskolans rektor, Maria Spindler, via mejl maria.spindler@tivoliforskolor.se  eller mobil 0729-88 64 83 eventuellt bokar in ett möte.
– Regionchef: Nästa steg vänder ni er till Regionchef Susanne Eriksson, det gör ni via e-post eller telefon: susanne.eriksson@tivoliforskolor.se alt 0707-62 92 86
– Skolchef: Nästa steg är att vända sig till skolchefen, Hadeel Abbas, det gör ni via mejl, hadeel.abbas@tivoliforskolor.se.